vrijdag, september 01, 2006

F16 neergestort in Afghanistan

Er is een Nederlandse F16 onzacht in aanraking gekomen met Afghaanse bodem. Nu had dat toestel daar in de eerste plaats al niets te zoeken, met de defensie van Nederland had zijn aanwezigheid - daar - niets te maken. Maar evengoed dus wel zielig en zo;.... dat de piloot het niet overleefd heeft.

Nu de toedracht. Het zicht was goed. De vlieger ervaren. De tegenstander beschikt niet over een effectief wapen voor de hoogte waarop men vloog. Er waren twee vliegtuigen dus één moet gezien hebben wat er gebeurd is.
Waarom weet die ene dan niet eens of de ander de schietstoel gebruikt heeft?
Of mag deze dat niet zeggen en dan rijst de vraag: waarom niet? Als de toestellen inderdaad op grote hoogte vlogen, is er plenty tijd geweest om de schietstoel te gebruiken en via de radio een omschrijving van de problemen te geven.
Schijnbaar is geen van beide gebeurd. Zelfs slecht onderhouden F16's ontploffen niet zomaar spontaan in mid-air, laat staan de tip top verzorgde raspaardjes van de Nederlandse Luchtmacht.

Vraag 1 dient natuurlijk te zijn: Vloog er toevallig een Amerikaanse F16 in de buurt? Amerikaanse piloten hebben er nogal een handje van om op alles te vuren wat beweegt, ter land, ter zee of in de lucht.
En anders rijst het vermoeden dat ook Nederlandse piloten deze Amerikaanse "rules of engagement - in pilvorm" zijn gaan overnemen en dan is de kans groot dat de betreffende piloot nog één keer "Geronimo" heeft gebruld in zijn microfoon vlak voordat hij de neus van zijn toestel naar beneden drukte om aan de beste rush van zijn leven te beginnen....

Geen opmerkingen: