maandag, september 11, 2006

Zembla uitzending over 9/11 complotten verfrissend......


Verfrissend - was mijn eerste reactie na het zien van de Zembla uitzending gisterenavond, over de 9/11 complottheorieën. Eindelijk een fatsoenlijk onderzoek naar een aantal claims die bijvoorbeeld in de documentaire "loose change" gemaakt worden.

laten we beginnen met het meest spectaculaire onderdeel van de complottheorie, het neerhalen van de twin towers d.m.v. springstoffen.
Dit lijkt me nu wel een voldoende besproken onderwerp; door een combinatie van de inslag én de daaropvolgende brand moet de constructie dermate verzwakt zijn dat door het gewicht van de bovenliggende etages de boel is gaan inzakken en waarna het "pancake" effect optrad. De getuigenis van de springstofdeskundige Danny Jowenko is duidelijk genoeg, de "puffs" zijn geen springstoffen, daarvoor treden ze te onregelmatig op en op teveel onverwachte plekken. Niet op de plekken waar je ze zou verwachten indien het gebouw inderdaad "geploft" werd. Het zijn boutverbindingen die losklappen, volgens Jowenko. Sterkste argument: beide gebouwen zakken - per etage - van boven naar beneden in en niet het complete gebouw in de de onderliggende etages wat bij een gecontroleerde neerhalen zeker het geval zou zijn geweest.
Teleurstellend aspect tot dusver: In de inleiding wordt gesproken van tests die de studenten zouden hebben uitgevoerd met springstoffen; daar is in de uitzending weinig tot niets van te zien. Wel wordt er globaal ingegaan op enige vliegtuigtechnische kanten van de zaak.

Volgens de onderzoekers draait het voornamelijk om de vrijgekomen energie die ontstaat tijdens de inslag van het vliegtuig in het gebouw, (veel meer dan de verbrande hoeveelheid kerosine) die verantwoordelijk is geweest voor de uiteindelijke instorting van het gebouw.
De studenten hebben dit doorgerekend en kwamen tot de conclusie dat de hoeveelheid energie die hiervoor benodigd is, aanwezig moet zijn geweest. Hierdoor hoefde dus ook de vérdere technische kanten van de instorting: de staaltemperatuur - ongerijmdheden, de valsnelheid problemen en de (on)waarschijnlijkheid van de pancake-theorie niet uitgediept te worden. En dat is aan één kant jammer, aangezien dit ongeveer de pijlers zijn van de "controlled demoltion" denkwijze. En deze groep heeft eveneens indrukwekkende staaltjes rekenwerk verricht.

Maar dat terzijde.

Coen Vermeeren (hoofd van het Delfts Studium Generale) en twee studenten vertellen vervolgens dat ze inmiddels overtuigd zijn van de officiële theorie. Dit na een twee weken durend onderzoek waarin de studenten de vragen mochten opstellen welke daarna door wetenschappers van de TU zo goed mogelijk onderzocht werden. Op de vraag hoe we het wetenschappelijk karakter van het onderzoek moeten inschatten antwoordt Vermeeren: "niet wetenschappelijk, maar het is wél onderbouwd". Helaas krijgen we geen - behoudens een klein shotje van een computerscherm - indruk makend cijfermateriaal te zien, ook niet op de eigen site.
Ook dat is jammer, van een technische universiteit verwachten we toch wat iets meer.

Niet dat ik hierom treur. Het WTC 1 en 2 gedeelte van de complottheorieën was altijd al zwak.

Dat geldt ook voor de Pentagon aanslag. De manier waarop "Loose change" met een eenzijdige blik naar bewijsmateriaal heeft gekeken heeft geresulteerd in een aantal storende fouten en een welhaast bedrieglijke voorstelling van zaken. Afgelopen zomer ben ik al in deze zaken gedoken en heb op de "debunking" sites al de fouten in de documentaire ontdekt, zoals die van het formaat van de inslagkrater, de motoronderdelen en het "mysterieuze" blauwe doek dat een verschrikkelijk geheim moest verhullen....

En bij nader inzien dus gewoon een tent blijkt te zijn...
Ook de vlucht die volgens "losse change" onmogelijk door Hani Hanjour zou kunnen zijn uitgevoerd wordt tot driemaal toe door een medewerker van technische universiteit, zelf een gemiddeld piloot, moeiteloos herhaald in een vluchtsimulator. Ook de stelling dat de vermeende G-krachten te groot zouden zijn geweest voor Boeing 757 wordt eenvoudig ontkracht.

Gelukkig bewaart Zembla het lekkerste tot het laatst (complimenten aan Kees Schaap) : Als de Zembla verslaggever een onbevangen Danny Jowenko confronteert met de instorting van WTC 7, een voorval dat hem voor het eerst voor ogen komt, reageert Jowenko met een spontaan: "Kijk, dát is controlled demolision, zeker weten".
Nadat hij wordt voorgelicht over de verder vrij onbekende details van het WTC7 gebouw, reageert de man volkomen verbijsterd: "Is dat op dezelfde dag gebeurd? Weet je dat zeker?" En, nadat hem verteld wordt dat dit zich afspeelt zeven uur na de eerste vliegtuigcrash: "Nou, dan hebben ze hard gewerkt".
Is het mogelijk om binnen 7 uur nadat het eerste vliegtuig de north tower binnenvliegt een compleet gebouw te ondermijnen? Jowenko acht het niet uitgesloten om dit met een 30 á 40-tal topmensen te realiseren, maar je ziet de man twijfelen. Natuurlijk is het logischer om te veronderstellen dat je zo'n ondermijning al veel langer van tevoren prepareert. Maar stel je de keten van gevolgtrekkingen, die onvermijdelijk zijn bij het aanvaarden van dit scenario, eens voor......... geloof me, je zit in no time weer in het complot-kamp.

Maar er is meer.

* Twee uur lang vlogen er ongestoord gekaapte vliegtuigen door het zwaarst bewaakte luchtruim van de wereld.

* Al twee jaar voor de aanslagen was het luitenant-kolonel Anthony Shaffer van de DIA (Defense Intelligence Agency) bekend dat Mohammed Atta en drie van de andere hijackers plannen hadden om aanslagen te plegen. Toen hij en leden van zijn werkgroep"AbleDanger"
voorstelden dat de FBI tot onmiddellijke arrestatie van Atta gemaand diende te worden, werd hen van hoger hand opgelegd de zaak te laten rusten.

* Vlak voor de aanslagen van waren er een groot aantal "put options" ( beurssport waarbij gegokt wordt op verlies i.p.v. winst op een aandeel) geplaatst op United Airlines en American Airlines, maar ook op andere bedrijven die door de ramp van de twin towers zwaar in waarde zouden kelderen. Dit wijst op voorkennis bij bepaalde insiders.

* Het Duitse bedrijf Convar dat ingehuurd was om zoveel mogelijk hard disc informatie te redden uit de ruïne van het WTC ontdekte dat er een ongehoord hoog aantal illegale geldtransacties plaats heeft gevonden vlak voor en zelfs tijdens de 9/11 ramp. De geschatte waarde bedroeg 100 miljoen dollar en was 5 tot 10 maal meer dan gebruikelijk op een andere willekeurige dag.

Toch zullen de bovenstaande feiten geen deuk kunnen slaan in de officiële lezing van de meervoudige aanslagen op Amerikaanse doelen van 9 september 2001. Zelfs al zou de instorting van WTC 7 als een volstrekte onmogelijkheid de geschiedenis ingaan, betrokkenheid van de Amerikaanse regering is er niet mee bewezen. Totdat er één persoon opstaat die uit gewetenswroeging bekend meegewerkt te hebben aan de moord op zo'n 2800 landgenoten uit een misplaatst gevoel van patriottisme, komen we hiermee niet veel verder vrees ik.
Opeens is dat verfrissende gevoel weer verdwenen, merk ik. Ik heb behoefte aan een lange, lange douche.....

1 opmerking:

Anoniem zei

hi, new to the site, thanks.