vrijdag, september 15, 2006

Vals atoomalarm

Van de "House of Representatives' Select Committee on Intelligence" verscheen er onlangs een adviserend rapport over de vermeende dreiging van Iran's nucleaire plannen. Het rapport: "Recognizing Iran as a Strategic Threat", blijkt een schaamteloos stukje oorlogspropaganda te zijn waarin een flink aantal onjuistheden en verdraaiingen van feiten staan. Doel is het bewijs te leveren dat Iran's uraniumverrijkings-programma niet voor vreedzame doeleinden bedoeld is maar voor de productie van kernwapens.
Voor wie het betreffende rapport wil doorbladeren kan dat hier doen.

Doorbladeren, want het is behoorlijk veel tekst en op veel punten te technisch voor de leek. Wat wel gelijk opvalt is het ophitsende toontje waarin het document geschreven is. Het stuk wordt geopend met een aantal vermeende(!) uitspraken die door Ahmadinejad gedaan zouden zijn maar inmiddels al door Juan Cole en anderen zijn ontmaskerd als bewuste verdraaiingen van de vertaling.

Daarna barst het rapport gelijk los in een tirade vol verdachtmakingen, loze beschuldigingen en het aantal keren dat het woord: "threat" of "danger" gebruikt wordt is duizelingwekkend.
Er wordt erkend dat men een heleboel niet weet over wat zich binnen Iran afspeelt maar daaruit wordt afgeleid dat het niet veel goeds kan betekenen: "Wellicht werkt men ook aan chemische experimenten, bacteriologische wapens, ja,… je weet het niet hè?"
-Als Iran zich verzet tegen VN inspecties is het een bewijs dat men WMD's produceert,
- als men meewerkt wordt het land verweten zand in de ogen van het Westen te strooien...
De vergelijking met de berichten die werden verspreid vlak voor de inval in Irak zijn treffend.

Het stuk staat vol van vooringenomenheid en godzijdank ook ordinaire fouten, anders had het misschien nooit de aandacht getrokken van de IAEA, die woedend reageerde op het rapport en het omschreef als "schandelijk"en "oneerlijk".
Zo beschrijft het rapport dat Iran verrijkt uranium bezit dat voor het fabriceren van kernwapens geschikt is. De IAEA merkte op dat daarvoor uranium met een verrijkingspercentage van 90% of meer voor nodig is en dat Iran slechts tot 3,5 procent is gegaan....
Daarnaast wordt er gesuggereerd dat een IAEA medewerker ontslagen zou zijn omdat deze van mening zou zijn geweest dat de IEAE Iran's nucleaire dreiging zou onderschatten. Ook dit werd in alle toonaarden ontkend.
Al met al een verontrustend document, vond men ook hier op de site van antiwar.com......

Even als afsluitertje: In het rapport vraagt men zich ook af wat Iran met kernenergie wil terwijl het over een gigantische aardolievoorraad beschikt. De opstellers van het rapport vinden dat maar verdacht. Nu ken ik nog zo’n voorbeeld van een land gelegen is boven een enorme aardgasbel en toch uranium verrijkt, driemaal raden welk lage landje aan de zee ik bedoel….

Geen opmerkingen: