woensdag, augustus 30, 2006

Bush ontloopt confrontatie

President Ahmadinejad van Iran daagde president Bush uit voor een rechtstreeks televisiedebat. Morgen verloopt het ultimatum van de VN-Veiligheidsraad inzake het verrijken van uranium dat Iran beweert te willen gebruiken voor vreedzame bedoelingen. Volgens Ahmadinejad worden alle problemen door twee landen veroorzaakt: Amerika en Groot-Brittannië die een oneerlijke voorsprong hebben vanwege hun vetorecht binnen de Veiligheidsraad. Als landen zich tegen zo'n beslissing willen verzetten bestaat er geen platform om een dergelijke klacht te laten toetsen, volgens de president van Iran. Het zijn deze onderwerpen die Ahmadinejad aan een wereldpubliek ter beoordeling wil geven via een openbaar debat.

Ik ben hier gewoonweg een groot voorstander van. Doen! Lang leve het eerlijke debat, gevoerd in de beste tradities van de democratie!

Helaas, de leider van de vrije wereld had hier geen boodschap aan en liet een keihard "nee" horen en deed het voorstel af als zijnde een "afleidingsmanoeuvre."
In werkelijkheid is Bush gewoon bang. Ahmadinejad heeft een uitstekend te verdedigen standpunt en hij beschikt daarnaast ook nog over goede verbale vaardigheden, zoals CBS's Mike Wallace onlangs tijdens een interview ontdekte.
Bush, die nog geen twee zinnen achter elkaar kan uit spreken zonder spiekbriefje- en zelfs dat niet foutloos kan - heeft alle reden om een rechtstreeks debat te vrezen. Daarnaast zou dit debat dan misschien op neutraal terrein moeten plaatsvinden en vreest het Witte Huis dat de Iraanse technici niet alleen op nucleair, maar ook op elektronisch gebied ver gevorderd zijn en met stoorzendertjes in staat zullen zijn een Wi Fi systeem plat te leggen. En daarmee een president van de Verenigde Staten als een wauwelende idioot te kijk te kunnen zetten. Want laten we eerlijk zijn, is er iemand die gelooft dat Bush zich ooit zo goed had kunnen verweren tegen Kerry in 2004 zónder dat bobbeltje op zijn rug.....