zondag, september 03, 2006

De talitubbies slaan terug!

Moet je nou lachen of huilen?
Wat doet de Telegraaf hier nu? Eerst met “hoezee”-geroep ons jongens en meisjes uitzwaaien die in Afghanistan oorlogje gingen voeren en dan nu piepen bij de eerste de beste confrontatie met “den vijand”? Ik neem aan dat de jongens en meisjes deze test hebben doorstaan,
dus die kunnen de landmacht aan!
Vervolgens mag je na je opleiding al het geleerde in de praktijk gaan brengen en er op los knallen in (en dat is boffen, niet in je vaderland) maar in het verre Afghanistan op een vijand waar je eigenlijk geen donder van af weet behalve wat de propagandamachine je heeft wijsgemaakt. Je geeft je vijand een leuke bijnaam ”de talitubbies” en met je aangeboren soldateske gevoel voor humor noem je jezelf bijvoorbeeld : “TerrorTurtles” om maar in kleutertermen te blijven.

Maar, nu dat blijkt dat de tegenstander over wat meer dan pijl en boog of antieke voorladers beschikt en ook nog de euvele moed heeft om terug te schieten, begint het spul te morren.

Typerend voor de Nederlander in het buitenland: Er is geen pindakaas te krijgen , de meegebrachte mayo is nu al op, we moeten in tenten slapen, en o ja munitie zou ook wel prettig zijn. Een ongeruste moeder merkt op dat er niks op te bouwen is en dat het er gewoonweg oorlog is!
Dat van die oorlog leek me duidelijk, ook voordat de jongelui op pad gingen, dus dat is een beetje hypocriet van die moeder. En wat dat opbouwen betreft, dat valt best mee: Zie eens hoe mooi de akkers er bij staan, dat is in jaren niet meer voorgekomen!

Toegegeven, het humanitaire karakter van de missie komt nog niet echt fijn uit de verf, maar we mogen niet vergeten dat we nog maar net begonnen zijn; voor de gehele missie is op voorhand al 8 tot 10 jaar uitgetrokken. En wat die tegenstand betreft: misschien gewoon de hele provincie dan maar platbombarderen en de burgerbevolking als “collateral damage” wegschrijven kan natuurlijk ook nog. Veel getuigen of vrije pers loopt er toch niet rond.
Daarnaast hebben we tot dusver niet écht veel reden tot klagen. Voor een oorlog valt het aantal slachtoffers aan onze kant reuze mee., wij staan nog maar op drie en van hunnie ( ik hou de teller hiernaast niet bij, dat doet meneer Hiram ) hebben we er al minstens….46 + te grazen genomen dus staan we op vette winst.
Zoals Cruijff zou zeggen: "da's logisch"

Geen opmerkingen: