vrijdag, september 01, 2006

SP gaat de NAVO veranderen!

Mooi zo. Eens te meer een bevestiging voor de juistheid mijn keus nooit lid te worden van een politieke partij.
De SP is zo bezeten van de idee om een linkse coalitie te gaan vormen dat het meer en meer stukjes van haarzelf afbreekt en als offerande aanbiedt bij de grote, - en zo zal blijken - onhaalbare liefde: de PvdA.

De vraag is niet of de PvdA zo'n samenwerking ziet zitten, het Mannetje van de PvdA (strong leader) Wouter Bos doet dat niet. Bos heeft zo zijn eigen ideeën waar het met de partij heen moet en glimlacht minzaam als hij de capriolen van Marijnissen ziet. Af en toe werpt hij hem een visje toe: "Het is een erg interessante mogelijkheid..." maar een goed verstaander hoort er een "..maar" achter. Bos overweegt geen, heeft nooit eerder en zál ook nooit een linkse coalitie overwegen. Wie dat gelooft is naïef en heeft de afgelopen jaren slecht geluisterd naar de liberale ideeën en voorstellen van "the Bos", (of ‘bindend leider’ zoals hij zichzelf in ‘Dit land kan zoveel beter’noemde).

De aanbieding van de SP om het hete hangijzer van het NAVO lidmaatschap op de onderhandelingstafel te gooien is een stomme zet. Als straks de liefdesrelatie een voortijdig einde krijgt ( en dat gaat gebeuren, mark my words) is het te laat om terug te keren op dit standpunt. Het zou de partij volstrekt ongeloofwaardig maken.

Daarnaast heeft dit aanbod een geurtje van kiezersbedrog.
Gelet op de huidige machtsstructuur binnen de NAVO is de mogelijkheid om van binnenuit deze club iets positiefs te introduceren een regelrechte gotspe. Het is alsof je hoort dat minister Bot - Bush een standje heeft gegeven over het martelen van gevangenen.

De VS beschikken over een leger, .. en daarnaast over de NAVO. En zo liggen de zaken.

Uit het "Een beter Nederland voor hetzelfde geld", de volgende passage:
"Het uit 1949 daterende NAVO-verdrag is door deze ontwikkelingen achterhaald. In 2009, bij het 60-jarig bestaan, wil de NAVO een nieuwe veiligheidsstrategie presenteren. Dat is een uitgelezen kans om ook de Nederlandse bevolking de komende jaren te laten meepraten over de wijze waarop de internationale veiligheidsstructuur in de toekomst het beste gestalte kan krijgen."
einde citaat.

Dit is een wel héél erg optimistische kijk op zaken: Op dit moment is de structuur dusdanig dat beslissingen met consensus genomen worden en kan één land nog een NAVO-besluit tegenhouden. De VS echter willen naar een systeem met "constructieve onthouding" zodat er in de praktijk gewerkt kan worden met een meerderheidsbesluitvorming. Aangezien er nu al sprake is van een merendeel van trouwe VS-bondgenoten en dit aantal alleen maar toeneemt met nieuwkomers die in de rij staan te trappelen om ook een plaatsje te veroveren in de hiërarchie der vazalstaten, is het uitgesloten dat - zelfs een "links"- Nederland in de besluitvorm ook maar enige vorm van betekenis kan vervullen.
Kortom, een politieke zowel als electoraal rampzalige keus van de SP.

4 opmerkingen:

Noke Wan zei

Jongens, hebben we nog iets links van de SP?

Peter Storm zei

Ja hoor, dat hebben we:-) Maar ik ga natuurlijk geen reclame maken.... :-D
Goed om te zien dat je weer terug bent! Het kwartje viel traag bij me, maar het doet me echt goed. Sterkte!

Noke Wan zei

Hoera! De Internationale Socialisten zijn ontwaakt! Er is weer hoop! Wel bij de les blijven Peter....:-)

Peter Storm zei

De Internationale Socialisten zijn steeds wakker gebleven hoor... maar dat wil niet zeggen dat ondergetekende altijd even wakker kan zijn... Gelukkig zijn dr veel meer rooien actief die op de zaak passen, zo her en der:-)