Twee Vandaag bracht een bezoekje aan onze jongens en meisjes "in den vreemde".
(gisterenavond, hier ; v.a. 5.50 min.)
Het is altijd prettig voor het thuisfront om te zien of onze soldaten die in het verre Afghanistan voor onze veiligheid op de bres staan, zelf geen gevaar lopen.
Het lijkt allemaal wel mee te vallen getuige dit vakantiefilmpje dat in samenwerking met Tros en Avro werd samengesteld.
Deze keer was Twee Vandaag op bezoek bij vliegveld Kandahar, logistiek centrum voor de bevoorrading van Zuid-Afghanistan. Het blijkt een compleet Amerikaans stadje te zijn, voorzien van allerlei faciliteiten die de bewoners in staat stellen zich toch thuis te voelen.
We maken kennis met luitenant Sabine, die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de poort.
Net nu de camera's van Twee Vandaag aanwezig zijn, gebeurt er iets verdachts.
"Één van de explosieven opsporingshonden schijnt positief gereageerd te hebben en nu moet de boel voor de zekerheid onderzocht worden", zo legt Sabine ons bereidwillig uit. We krijgen nog een paar beelden te zien van een Amerikaanse opsporingsrobot aan het werk maar daar blijft het (voorlopig) bij.
Dan zien we de zojuist gearriveerde "Charlie compagnie" van de Luchtmobiele Brigade nog wat schietoefeningetjes voor de camera doen. Oefeningen die hard nodig zijn want ze staan op het punt naar Uruzgan vervoerd te worden waar diezelfde wapens gebruikt zullen worden om het land te helpen opbouwen.
(ja, weet u nog wel,....die betonfabriek?)
Kolonel Henk van der Vlies vertelt ons daarna hoe diverse vliegtuigen en helikopters ingezet worden. Het zijn "assets", - zo legt hij uit - die "gecast" worden voor acties; alsof daar iets mee verklaard wordt.
De verslaggever stelt een paar vragen aan de chauffeurs van pantserwagens die de trasporten van en naar Uruzgan escorteren. Er wordt gevraagd naar het uitzicht:
"Op weg naar deze basis; één grote vlakte"
en de andere kant op? :
"allemaal bergen" ,
Vervolgens, of er airconditioning aan boord is.
"Jawel, maar als we de bergen in gaan dan moet ie uit anders hebben we niet genoeg PK's".
Dan mag piloot Niels wat zeggen voor de camera.
Piloot Niels die met zijn Apachehelikopters vanuit de lucht het konvooi beveiligt, heeft gelukkig nog niet een keer hoeven in te grijpen. Vanuit de lucht hebben zij een soort overzichtplaatje ("de luchtfoto, zeg maar") van de lokale bevolking die werkzaam is op het land.
"Wordt er dan wel eens gereageerd op jullie aanwezigheid" is de verassende vraag van de verslaggever. "Ja", reageert piloot Niels, zichtbaar ingenomen met de vraag - "als we laag vliegen staat 99 % van de mensen gewoon te zwaaien, een leuk gezicht is dat!" "En," vervolgt hij joviaal: "meestal zijn we dan niet te beroerd om even terug te zwaaien !"
De omstandigheden van basis Kandahar wordt nog even onder de loep genomen. De doorvoerbasis wordt ook wel "center parcs" genoemd vanwege tenten en containers met airconditioning. Hier kunnen de mensen alvast wennen aan de extreme omstandigheden. Luitenant Sabine mag het even uitleggen: "De hitte is een ramp maar het ergste is toch wel het stof. Je hebt je vloer nét gedweild en tien minuten later ligt er weer een nieuwe laag", klaagt ze.
Vervolgens loopt de verslaggever die de documentaire begeleidt door ons beeld terwijl hij ons vertelt dat de basis een compleet stadje naar Amerikaans model is, compleet met boardwalk waar je kunt: "relaxen, flaneren,shoppen en smullen. Met fastfoodketens, winkeltjes en andere faciliteiten probeert de kampleiding goed voor zijn klanten te zorgen " zo weet hij te melden.
Sabientje komt daarna nog even in beeld om het thuisfront ervan te verzekeren dat er van verveling geen sprake zal zijn. Er is zát te doen:
Een "gym" die vierentwintig uur per dag open is, iedereen heeft draadloos internet en is aan het sms-en en emailen of aan het gamen, volgens Sabine. Terwijl je naar haar luistert denk je er zelf haast de ballenbak en het springkussen bij.
Dan informeert de verslaggever óók nog even bij piloot Niels hoe het nou zat met dat gewapende treffen onlangs.
Piloot Niels heeft naast zijn pilotenopleiding ook nog onlangs een mediaopleidinkje gehad, gelet op de cryptische zinnen die hij fabriceert.
"Nederlanders...hebben moeten ingrijpen met hun wapens en dat was afdoende om uh..het beoogde effect te realiseren." De verslaggever merkt op dat Niels zich nogal op de vlakte houdt, maar Niels - die zich duidelijk op de vraag heeft kunnen voorbereiden - verwijst naar een voorlichtster die antwoord op lastige vragen kan geven.
Dat het ondanks alle faciliteiten geen pretpark is, drukt Sabine ons op het hart. Hoewel de robot van de explosieven opruimingsdienst onverrichte zake terugkeert waarschuwt ze ons en zichzelf: "Het blijft oppassen geblazen".
Ook de commentaarstem kan niets anders dan dit beamen: "er ís een oorlog gaande" , opdat we vooral maar niet vergeten dat we een land aan het opbouwen zijn en dat het normaal is dat je - daaraan voorafgaand - nu eenmaal wat mensen moet vermoorden....
De presentator van Twee Vandaag meldt ons na afloop nog dat de documentaire vooraf nog door het Ministerie van Defensie bekeken is......
En, - welk een verrassing!- er hoefde helemaal niets uit geknipt te worden!!!!!
Goed hè?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten