donderdag, november 24, 2011

VS druk op Syrië neemt toe


Gisteren berichtte 'zerohedge' als eerste dat het vliegkampschip 'USS CVN-77 George Bush' een nieuwe ligplaats had gekozen vlak voor de kust van Syrië. Tegelijkertijd werd Amerikaans ambassadepersoneel aangeraden Syrië zo spoedig mogelijk te verlaten. Ambassadeur Robert Ford, die vorige maand nog nog teruggehaald was naar de VS, kreeg uit veiligheidsoverwegingen geen toestemming terug te keren naar Syrië.
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde intussen landgenoten op pelgrimstocht in Saoedi-Arabië om dezelfde redenen  de terugreis  per vliegtuig te maken in plaats van per auto of bus te reizen door  door Syrië. Dit zou dan weer rechtstreeks te maken hebben met een schietincident onlangs op een Turks buskonvooi vol bedevaartgangers, uitgevoerd door acht schutters, gekleed in Syrische militaire uniformen. De reden van deze beschieting zou te maken hebben met de Turkse kritiek om de Syrische leider Bashar al-Assad.
Vanwege het grote aantal vluchtelingen uit Syrië op Turks grondgebied overweegt Turkije momenteel hier een bufferzone voor op te richten. Die bufferzone zou dan wel eens per ongeluk deels op Syrisch grondgebied kunnen komen met als mogelijk gevolg grensincidenten, die dan weer als voorwendsel kunnen dienen voor een grootscheeps Turks (en daarmee NAVO) offensief.  


Zo vlak na de omverwerping van het Libische regime van Kadhafi met uitgebreide steun van de NAVO en de VS , waarbij de definitie van een no-fly zone tot het maximum opgerekt werd, is het niet denkbeeldig dat de VS eenzijdig en zonder VN overleg zou kunnen besluiten dit in Syrië te herhalen. Zeker niet nu het zich gesteund voelt door Turkije en de Arabische Liga zou de VS kunnen besluiten dat het de VN met als 'dwarliggers' Rusland en China, niet meer nodig heeft.
Iran op zijn beurt heeft al eerder aangegeven een militaire aanval op Syrië onacceptabel te vinden. Het risico dat Iran zich in de strijd zal gaan mengen is echter uiterst klein aangezien het zelf – geheel ten onrechte overigens – al onder vuur ligt vanwege de vermeende kernwapenactiviteiten. Het gevaar is groter dat Israël deze kans zal aangrijpen om haar agressie-oorlog tegen Iran te starten en daarmee de VS mee te sleuren. Gelet op de retoriek die we laatste tijd uit Washington horen is het maar de vraag of de VS hier werkelijk zo ongelukkig mee zal zijn.



Geen opmerkingen: