dinsdag, november 29, 2011

Glenn Greenwald over de PNAC, Wesley Clark en de neoconservatieve droom

Glenn Greenwald: Is Obama Fulfilling the Neocon Dream of Mass Regime Change in Muslim World?


Glenn Greenwald richt bij 'Democracy Now' opnieuw de aandacht op de PNAC (Project for the New American Century) denktank. En met name het document "RebuildingAmerica's Defenses".
Een reality check laat zien dat deze neoconservatieve agenda ongewijzigd, volgens schema lijkt te worden uitgevoerd. Althans, de overeenkomsten zijn verbluffend. Het plan om militaire werelddominantie te verkrijgen dankzij de 'war on terror', waarbij een 'new Pearl Harbor' in de vorm van 9/11 als een geschenk uit de hemel kwam, is nog steeds gewoon te downloaden.
Om deze plannen te verwezenlijken werden er talloze nationale en internationale wetten overtreden, desnoods gewijzigd en de publieke opinie beïnvloed via een meer dan gewillig media-apparaat.
Veel gehoord argument is dat het over de olie – of wat ruimer, bodemschatten - zou gaan. Dat is maar ten dele waar. Het gaat om de controle hierover, niet het bezit. Na de 'democratisering' van Irak werd het een halszaak voor de VS regering om de wereld te tonen dat de oliecontracten via een vrije bieding aanbesteed zouden worden.
Wie de bronnen bezit is nauwelijks van belang zolang de bezitter maar deelgenoot is van het grote wereldomvattende financiële systeem. Datzelfde systeem dat ervoor gezorgd heeft dat wij nu nekdiep in een crisis zitten waarvan de kosten, hoe dan ook, door ons allemaal opgehoest moeten worden. Zodra ieder vorm van politieke ideologie (religieus of anderszins) ondergeschikt raakt aan de god  'Mammon' zorgen eigenbelang en hebzucht ervoor, dat het systeem zelfregulerend wordt, d.w.z.; er ontstaat een spontane machtspiramide-structuur waarbij de overheid nog louter een toeziende functie heeft.
In dat opzicht wijst Greenwald erop dat er effectief geen verschil zit tussen de neoconservatieve en de neoliberale agenda's van Bush of Obama. De reden voor de diverse oorlogen waarin Amerika momenteel betrokken is kan ook nauwelijks meer gerelateerd worden aan de 'war on terror', Al Qaida is zo goed als geëlimineerd. Vandaar dat Obama die term afgeschaft heeft, en nu in betrokken is in de nobele taak van 'democratie' bevorderen via het omver (helpen) werpen van ongewenste regimes. Het einddoel lijkt nog steeds hetzelfde te zijn; werelddominantie door middel van een 'Pax Americana.'

Geen opmerkingen: