zaterdag, november 19, 2011

VVD ziet Malieveld vol werklozen

Workshops op het grote veld @ Occupy Den Haag


De VVD ijvert al jaren voor een hardere aanpak van het 'werkloosheidsprobleem', Hoe groot is dat probleem eigenlijk?   Zomaar even wat cijfertjes erbij gezocht:




Wat opvalt is dat het aantal werklozen redelijk stabiel is en dat het percentage, vergeleken met de rest van Europa laag is. Sterker nog, Nederland is het braafste jongetje van de Europese klas.

Regelmatig kloppen de regeringspartijen zichzelf op de borst en wijzen op hun succes met hun harde aanpak van 'uitkeringstrekkers'. Niemand ontglipt nog langer aan de arbeidsplicht, wie zich niet voldoende inzet wordt door de gemeentelijke 'Arbeitseinsatz' te werk gesteld of wordt gekort op de uitkering.
Arbeidsongeschiktheid is een archaïsch woord geworden, elk restje verdiencapaciteit wordt 'uitgenut', sterven aan kanker kun je ook op je werkplek. Het begrip ‘arbeidsgehandicapte’ werd vervangen door een ‘persoon met structurele functionele beperkingen’ die nu via een re-integratietraject (naast een rijkelijke beloning voor de werkgever) en een 'aangepaste werkplek' nog jarenlang zijn rest-capaciteit kan verzilveren.    
Uiteraard kan de werkgever, nadat de premieperiode van drie jaar is verstreken, kiezen voor een nieuwe 'kneus' maar dat is een weer andere kwestie...

Kortom, een (weliswaar gedeeltelijk cosmetisch) succesverhaal. Daarnaast is er ook nog eens een bloeiende bedrijfstak ontstaan voor allerlei soorten arbeidsbemiddelaars, die emplooi hebben gevonden in de exploitatie van 'human capital'. Job-coaches, human resources consultants, loopbaancoaches, er verschijnen mediatiecursussen waarin via een 'talentenprofiel' 'persoonlijkheids dimensies' in kaart worden gebracht. Wie niet werken wil, kan altijd nog anderen stimuleren dit te gaan doen, nietwaar?

Het doet daarom vreemd aan dat de VVD fractie in Den Haag plotseling constateert dat het eigen beleid helemaal niet functioneert! Immers, zo stelt VVD-fractieleider in Den Haag, Boudewijn Revis: Het Malieveld zit vol met occupyers die werkloos zijn...  
Faalt het systeem? Glippen er een paar door het net van de sociale controleurs? Moeten er geen uitkeringen afgepakt worden? De landelijke VVD-fractie ondersteunt dit Haagse pleidooi: 'Mensen mogen natuurlijk best demonstreren, ook als ze een uitkering hebben, maar ze moeten wel beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt', zo stelt kamerlid Malik Azmani. Maar zouden deze occupyers niet gewoon lieden zijn die in het kamp op een oproep van hun job-coach zitten te wachten, of op hun laptop aan het solliciteren zijn? Zouden het geen ZZP-ers kunnen zijn die hun eigen tijd aan het indelen zijn? Of zouden de woorden van deze VVD-ers niet gewoon stemming makende, populistische prietpraat kunnen zijn?




Geen opmerkingen: