zaterdag, september 06, 2014

Telegraaf blijft opwarming aarde ontkennen


Opgeslagen in de 'leuk voor later' map. Van tijd tot tijd plaatst De Telegraaf weer eenzelfde artikel met de strekking: "Aarde warmt niet meer op sinds 1998". Dat is al onwaar (de temperatuurstijging pauzeerde) maar meer nog; een flagrante leugen. Een dergelijk detail doet namelijk niets af aan de wetenschap dat 'global warming' een feit is, en dat dat weer een onderdeel is van de wereldwijd waargenomen en gedocumenteerde klimaatverandering, die we kennen als 'climate change'.

Een kritische lezer zal zich natuurlijk afvragen: Wat kan nou de reden zijn om uitgerekend het jaar 1998 te nemen als uitgangspunt om aan te tonen dat er geen opwarming meer zou zijn? Omdat dat goed uitkomt voor de olie- en vrije marktlobby die dit soort pseudowetenschappelijke journalistiek graag ziet en met wie De Telegraaf al sinds jaar en dag een goede relatie heeft. En dat jaar 1998 komt zo goed uit omdat het bijzonder veel warmer was dan andere jaren vanwege de invloed van El Niño, hetgeen al geruime tijd bekend is en geen enkele invloed heeft gehad op de wetenschappelijke consensus over zowel de juistheid van global warming als over de oorzaak van die opwarming; door menselijke activiteiten. 

Wat diezelfde kritische lezer bij De Telegraaf (wat doet die daar?) zal zijn opgevallen is dat dit artikel dan ook niet als 'Wetenschap' artikel gepresenteerd wordt, maar als 'Opinie'. Uiteraard staat het iedereen vrij om 'groene heffingen' als nutteloos te omschrijven, dat is een opinie (en niet eens zo'n slechte). Wat niet deugt echter is om onophoudelijk te suggereren dat klimaatwetenschap een mening is, en dat het een onderdeel van vrije meningsuiting is om te beweren dat het allemaal wel meevalt met die opwarming van de aarde, - dat doet het niet. Verre van dat zelfs.

Creative Commons-Licentie
Dit werk is valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.

1 opmerking:

stan zei

in feite handelt het hier om een misdaad, namelijk het aansporen van mensen, door valse informatie te verschaffen, om de toekomst van de mensheid te vernietigen. het wonderlijke is dat tegen deze aansporing tot het plegen van een grootschalige misdrijf geen straf staat. terwijl toch hier genocide wordt gepropageerd.