zaterdag, juli 20, 2019

Change We Can Bernie In

Bij Counterpunch komen diverse geluiden aan bod. Hier, die van een opiniemaker die het "linkse" gedeelte van de VS, ergo, de Democratische Partij, gerust wil stellen dat men veilig op Bernie Sanders kan stemmen want hij is heus niet zo'n socialist die bijvoorbeeld van Noord Amerika een Cuba of een Venezuela wil maken - waar iedereen het slecht heeft vanwege het socialisme.
Zo'n "socialist" is Bernie helemaal niet, verzekert deze Timothy M. Gill de Amerikaanse kiezer. Wat een verassing - not.

Hij [Sanders] noemt zich een 'democratic socialist' (iets waar niemand van weet wat het precies inhoudt), zegt de Scandinavische landen als voorbeeld te nemen, maar weigert dan de meer gangbare en herkenbare term van 'sociaal democraat' te hanteren. Schijnbaar geilt Bernie wel op dat woordje 'socialist' - het doet het goed. Heeft hij goed begrepen uit die cijfers van de Pew poll; 65% van de Democraten vinden het ook geil klinken.



Natuurlijk is Bernie veel meer anti-imperialistisch en minder interventionistisch dan b.v. Elizabeth Warren (kansloos) maar ook niet zo'n hardcore kapitalist als Joe Biden (t.o.v. Trump kansloos want Trump 'grabs pussy - Biden streelt hoofdhaar) dus dan doet Sanders (kansrijk!) het eigenlijk erg goed!
Andere, meer "extreem linkse" types, blijven bij Gill buiten beschouwing. AOC is gelukkig te jong en Tulsi Gabbard (Tulsi "Wie"?) wordt angstvallig verzwegen. Niet verwonderlijk in een artikel dat leest als een Bernie Sanders promotiefolder.

Wat Venezuela betreft: Sanders vertelt vol trots dat hij nooit het type socialist is geweest die iets positiefs over Maduro en al evenmin over Hugo Chavez heeft gezegd. Maar hij is wel tegen imperialisme en tegen interventies. De huidige sancties (van Trump, maar onder Obama begonnen, tralalalala, ssssst!) raken alleen het arme deel van bevolking en Sanders - als man van het volk - kijkt daarom liever naar andere opties om het 'verkeerd linkse' regime van Maduro ten val te brengen. Hij denkt dat nieuwe verkiezingen volgens Amerikaanse instructies Venezuela wel zal leiden richting een meer "kapitalistische vorm van socialisme".
Ik denk dat Sanders daarin gelijk heeft.

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.

Geen opmerkingen: