dinsdag, februari 10, 2015

Poolse partizanen staan klaar voor de Russen - meldt de NOS

Alweer een propaganda artikel van de NOS, in samenwerking met een NAVO partner in elkaar gezet. In Polen traint een groepje romantische helden die zich spiegelen aan de partizanen van weleer en die met staatssponsoring hun paintballwapens mochten inleveren voor echte schietgeweren. En een unieke kans om er een reportage rond te fabriceren want de angstpsychose van de 'Russische Invasie' moet het volk aangepraat worden, middels de nationale staatsomroeper en NAVO-propagandist 'not otherwise specified' de NOS.

Opvallend in het artikel is dat gesproken wordt van vluchtelingen van het Oekraïense oorlogsgeweld die in Polen opgevangen zouden worden. En dat is best raar. Allereerst, omdat als je daarnaar op zoek gaat, je niets kunt vinden over vluchtelingen uit oost-Oekraïne in Polen. En dat is nou weer niet raar omdat Polen aan de uiterste westgrens van Oekraïne ligt en waar geen sprake is van enig oorlogsgeweld dan ook, laat staan dat er sprake is van een directe oorlogsdreiging vanuit Rusland. En waarom zou je vanuit oost-Oekraïne helemaal afreizen naar het verre Polen, als er dichtbij plenty andere opties zijn. En 'guess what' dat is ook precies waar al die vluchtelingen heen gaan. En die cijfers kun je zo vinden bij de VN. 

De VN spreekt van meer dan een miljoen vluchtelingen waarvan er 260.000 zich binnen Oekraïne hebben verplaatst, een onbekend aantal dat gevlucht is richting de Baltisch staten en naaste buurlanden zoals Wit-Rusland, Moldavië, maar het merendeel ging naar... Rusland.
814.000 maar liefst.

Wie een beetje kan rekenen snapt dat er dan maar bar weinig over blijft voor Polen natuurlijk.

O, maar er zijn wel oost-Oekraïense vluchtelingen in Polen, jazeker!
Maar dat is de stroom vluchtelingen, mannelijk, van dienstplichtige leeftijd, die aan de zoveelste mobilisatiegolf voor het Oekraïense leger proberen te ontkomen. Die houden zich op in Galicië en Wolynië, in het uiterste westen van Oekraïne, of steken de grens over naar Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Het had de NOS gesierd om die groep 'vluchtelingen' exacter te omschrijven.

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.

Geen opmerkingen: