donderdag, december 11, 2014

Collectieve stilte media over Duits vredesinitiatief


Een groep van ongeveer 60 Duitse prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven, cultuur en wetenschap publiceerde een open brief waarin zij hun bezorgdheid uitten voor een mogelijk naderend militair conflict tussen de VS en de Europese Unie aan de ene kant en Rusland aan de andere. Het pamflet kreeg de titel mee "Opnieuw orlog in Europa? Niet uit onze naam!"

Allereerst verscheen dit document op vrijdag vijf december bij diverse Duitse digitale kranten en magazines als Zeit online, Neues Deutschland en Der Freitag. Op zes december volgde dan nog de Suddeutsche Zeitung en een video op Youtube, maar daarna viel het ook in Duitsland enigszins stil, qua publiciteit.


Het gebrek aan belangstelling was opvallend. Welke waarde men ook wil toekennen aan dergelijke publieke protesten; met grote namen, zoals een Gerhard Schröder, Klaus Maria Brandauer of Hanna Shygulla als ondertekenaars praat je toch over iets dat je niet zo maar kunt negeren.

En toch is dat precies wat gebeurde.  


Dit blog met de naam 'Die Propagandaschau' viel het op dat dit vredesappel totaal genegeerd werd en wijdde er een artikel aan, vooral aan het feit dat de staatszenders ARD en ZDF het onderwerp volkomen doodzwegen.

 


Hetzelfde viel mij op, hier, bij de Nederlandstalige media. 

Onder voorbehoud van eventuele verschillen met papieren versies kunnen we stellen dat dit nieuws collectief verzwegen is door de Nederlandse pers.
Niets van gezien bij de NOS. Niets over te vinden in Telegraaf, Trouw, Volkskrant, AD, NRC,... niets. Op allerlei manieren gegoogeld: "Duitse prominenten", "open brief", "oproep tot dialoog", "oorlog met Rusland", "niet uit onze naam" , met en zonder namen als "Roman Herzog", "Wim Wenders" of "Antje Vollmer" , het maakt niet uit, er is niets over gepubliceerd.
Dit nieuws is zonder enige twijfel weggefilterd met een zelfde effectiviteit waarme de Noord Koreaanse autoriteiten de geëxecuteerde oom van Kim Jong-un, Jang Song-thaek, uit het collectieve geheugen liet wissen. 
Welkom in het West Europese / Transatlantische media-klimaat waar Karel van Wolferen al voor waarschuwde...

Gunstige uitzonderingen zijn er gelukkig altijd, bijvoorbeeld in de vorm van het Reformatorisch Dagblad (op maandag 8 december) die dit vredesinitiatief toch wel enigszins nieuwswaardig vond....
Een andere Engelstalige uitzondering is minder verrassend: Op 9 december
kwam het Canadese Global Research (iets teveel op de hand van Poetin en kind aan huis bij RT – afgezien daarvan, prima site) met het verhaal, maar ook in die taal bleef de belangstelling verder minimaal. En zeker bij de officiële, mainstream media, bleef het oorverdovend stil. Bij mijn weten ook bij de meer progressievere kranten als The Guardian of The Independent. Wie weet dat vragen stellen door de alternatieve media iets in gang kan zetten. Laat dit hiertoe een aanzet zijn.


Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.

Geen opmerkingen: